Hva er en løgndetektor

Se flere resultater..

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
page
post

En løgndetektor er en polygrafmaskin eller en en datamaskin med Eyedetect. Funksjonen til en slik maskin er å bekrefte eller avkrefte om kandidaten snakker sant på et eller flere spørsmål. La oss gå igjennom hva en løgndetektor er og hvilke systemer som tilbys i Norge.

Historien bak løgndetektortest

De første polygrafmaskinene ble laget allerde i 1985. Testing av løgn er dokumentert helt tilbake til middelalderen, men da var det tortur som var virkemiddelet.

Cesare Lombroso brukte en maskin til å måle puls og blodtrykk i politisaker i 1880-årene. I 1904 kom Vittorio Benussi med en maskin som også målte pust. Amerikanerene brukte løgndetektor på tyske krigsfanger i første og andre verdenskrig.

I 1921 begynte politiet i USA for alvor å ta i bruke løgndetektorer, og i 1939 utvidet de testen til å inkludere testing av huden (temperatur osv.).

Priser og bestillingskjema

Spørsmål? Kontakt oss

Hva er en moderne løgndetektor

Idag bruker man fremdeles de gamle polygrafmaskinene, men man har også tatt i bruk Eyedetect (utviklet av Converus Inc. i Utah). I Israel har man utviklet et system som leser personen ved at kandidaten filmes under spørsmålsrunden.

Kvinne tar løgndetektor test
Kvinne som tar løgndetektortesten Eyedetect.

Eksperter er uenige om hvor gode de ulike metodene er. Polygrafmaskinen viser seg å være 60-80% nøyaktig, avhengig av personen som utfører testen. Eyedetect er 86-91% nøyaktig og kameraet fra Israel er 95% nøyaktig.

Hvilken løgndetektor er best?

De tre systemene har sin fordeler og ulemper.

Hva er en løgndetektor: Polygraf

Vi utfører polygraftester i Norge.

Testen kan oppfattes som litt ekkel. Det kobles kabler til kandidaten og man kan derfor forvente at både blodtrykk og puls øker. Det blir litt som å være hos legen for å ta blodtrykket – Man er sjelden avslappet.

En løgndetektor-test utført med en polygraf er helt avhengig av at eksperten som utfører testen på kandidaten. Dette kan være et problem hvis eksperten ikke er god nok eller hvis eksperten er “kjøpt og betalt”.

De fleste kritikere peker på at polygrafmaskinen ikke er objektiv, men det er ekspertens subjektive forståelse av grafene som gir resultatet. Menneskelig svikt er derfor et stort spørsmålstegn ved bruk av polygrafmaskiner.

Det finnes mange måter å jukse på en polygraf. Et av de eldste triksene er å bruke en tegnestift i skoen. Her kan du lese mer om hvordan man lurer en polygraf.

Resultatet av en løgndetektortest utført på en polygrafmaskin kan legges frem som bevis i en norsk rettssak.

Hva er en løgndetektor: Eyedetect

Vi utfører Eyedetect løgntesting i Norge.

Converus Inc. har i de siste årene utviklet en maskin som heter Eyedetect. I Skandinavia brukes systemet av privatetterforskere, og Etterforsker1 Gruppen har introdusert dette her til lands.

Eyedetect ble utviklet som en forbedring av polygrafmaskinen. Eyedetect leser øynene til kandidaten. Den tar 60 bilder i sekundet med et infrarødt kamera av øyepartiet. Disse bildene sendes til servere i Utah som analyserer bildene.

Eyedetect er objektiv i motsetning til en polygrafmaskin. Det er ingen mennesker som står bak analysen av bildene, men AI (artificial intelligence).

Løgndetektoren vil ikke bli påvirket av menneskelig svikt. Dessuten kan man ikke lure en Eyedetect-maskin så enkelt som man lurer en polygraf.

Maskinen sjekker om kandidaten responderer før man får lov til å ta testen. Dette gjør den for å avsløre om kandidaten er ruset eller på annen måte prøver å jukse.

Det amerikanske forsvaret bruker idag Eyedetect og idag er dette den mest nøyaktige måte å bekrefte eller avkrefte løgn på.

Hva er en løgndetektor: Systemet fra Israel

Det Israelske forsvaret bruker opptak fra et kamera for å analysere og se om kandidaten lyver eller ikke. Deres egen forskning tilsier at dette systemet er overlegent.

Utfordringen er at dette systemet er svært dyrt (kr. 90 000,- per 24. juli 2020), og at det ikke finnes noen ekstern forskning på dette systemet.

Vi tilbyr løgndetektor-testing ved bruk av dette systemet i Norge.

Hva bør du velge?

Hvis du har mange ulike spørsmål (om mange ulike temaer), så vil en polygraftest være det rimeligste alternativet. Utfordringen er at den er mindre nøyaktig enn det to andre alternativene.

Noen ønsker utroskap test og andre ønsker å bli frikjent for en kriminell handling. Vår løgndetektor kan teste hva som helst!

Hvis du har 1-3 temaer og prioriterer nøyaktighet, så er Eyedetect det beste alternativet. Denne testen tar 1-2 timer og vår erfaring er at kundene er mest fornøyd med denne typen av løgndetektortest.

Hva er en løgndetektor
Hva er egentlig en løgndetektor

Systemet fra Isreal er godt, men veldig dyrt. Man kan stille opptil 10 spørsmål, men vi mener at kostnaden er for høy i forhold til resultatet det gir.

Priser og bestillingskjema

Spørsmål? Kontakt oss